Rutte over toekomst Zwarte Piet: ‘Over een paar jaar zijn er bijna geen pieten meer zwart’

Rutte over toekomst Zwarte Piet: ‘Over een paar jaar zijn er bijna geen pieten meer zwart’

13 oktober 2021 0 Door Nieuwspauze

Onze premier bekende in het debat met de Tweede kamer dat hij anders is gaan denken over zwarte piet.

In de hele wereld zijn mensen aan het demonstreren tegen racisme, ook in Nederland. En uiteraard, we hadden niet anders verwacht, de zwarte pieten discussie begon ook weer. tijdens een debat sprak Rutte zich uit over zijn standpunt met betrekking tot zwarte piet.

Begrip en grote veranderingen

Rutte laat in het debat weten dat hij nu meer begrip heeft voor mensen die zich gediscrimineerd voelen door Zwarte piet. Naar eigen zeggen heeft de minister-president ‘grote veranderingen’ doorgemaakt in zijn standpunt over Zwarte Piet.

Waar onze premier eerst vond dat zwarte piet gewoon zwart is, komt hij hier nu echter op terug. De minister-president ontmoette in de loop van de tijd veel mensen ‘met een donkere huidskleur die zeiden zich ongelofelijk gediscrimineerd te voelen omdat Zwarte Piet zwart was’.

Bijna geen Zwarte Pieten meer

De premier is aan het denken gegaan nadat hij gesprekken had met donkere mensen. Volgens hem kan het niet de bedoeling zijn dat mensen zich gediscrimineerd voelen bij en Sinterklaasfeest. Volgens Rutte is dat ‘het laatste wat je wilt’. Hij denkt daarom dat Zwarte Piet zal verdwijnen. “Over een aantal jaren zullen er bijna geen Pieten meer zwart zijn.”

Niet afdwingen

Hij weet dat wij Nederlanders geven om traditie en dat er nog heel veel voorstanders van zwarte piet zijn. Hij wil dan ook niet dat de overheid afdwingt dat Zwarte Piet verdwijnt. “Het heeft geen zin om mensen te dwingen het symbool los te laten”, zei Rutte daarover.

 

Meer voor jou: